System HACCP wdrażany jest przez wiele firm zajmujących się produkcją lub obrotem żywnością. Zwiększa on zarówno bezpieczeństwo żywności, poprzez zapobieganie zatruciom i innym chorobom przenoszonym przez żywność, a także poprawia jakość przetwarzanej przez firmę żywności. System HACCP to właściwe rozpoznanie wszelkich zagrożeń w obrocie żywnością i umiejętne im przeciwdziałanie. Firma wdrażająca HACCP wykonuje dokumentację, która powinna być potem na bieżąco uaktualniana. Ułatwia ona przeprowadzanie przyszłych kontroli żywności oraz jest źródłem wiedzy dla realizowanych w firmie szkoleń HACCP. Dzięki szkoleniom pracownicy firmy zapoznają się z procedurami przewidzianymi w systemie HACCP. Wdrażanie systemu HACCP wykonywane jest przez wyspecjalizowane instytucje, do których należy Karkonoskie Centrum Edukacji i Rozwoju. Ma ono na swoim koncie wiele realizacji systemu HACCP i jest w tym względzie cenionym partnerem.