Typowe szuflady kuchenne uginają się od nadmiaru przeróżnych akcesoriów. Nic dziwnego, bowiem stanowią one duże ułatwienie przy codziennym gotowaniu. Coraz częściej ręczne przyrządy zastępowane są przez elektryczne, a wszystko to by jeszcze sprawniej i szybciej przygotowywać pyszne posiłki. Do takich akcesoriów zaliczyć można standardową tarkę. Coraz częściej zastępowana jest przez blender, by na przykład zetrzeć drobno marchewkę na surówkę czy ziemniaki na placki ziemniaczane. Jest ot na pewno opcja pozwalająca zaoszczędzić czas. Czy równie dobra? To już kwestia indywidualnych wymagań. Inną rzeczą, wypieraną przez elektryczny sprzęt, jest trzepaczka. Coraz częściej zamiast ubijać pianę z białek ręcznie, sięga się po prostu po mikser. Trzepaczka jest na pewno na wygranej pozycji w przypadku braku prądu. Również może idealnie przydać się do wymieszania ciasta na naleśniki, w przypadku gdy nie ma się ochoty wyjmować i podłączać miksera.